testosteron

Opnå maximal efffekt af din fitness med gratis testosteron

Styrke Træning
Reklame

Fitness uden resultat

Går du op i sundhed? Genkender du scenariet med at du træner og træner uden synderlige resultater?

Du overholder din diæt om dagen og spiser sund aftensmad. Du følger måske ovenikøbet en kur og bruger time efter time i fitness centret. Du sparer ikke dig selv, og laver øvelserne ordentligt, pligtopfyldende og korrekt. Alligevel er det som om ingen af dine bestræbelser giver resultat. Som om alle andre i fitness centret får langt større effekt af at lave øvelserne end du gør.

Det føles simpelt hen som om din krop ikke har opdaget den indsats du yder. De ekstra kilo på mave, hofter og sideben sidder stædigt fast. Dine muskler vokser uendeligt langsomt, og mavefedtet bliver siddende.

Du tænker at løsningen er at træne endnu mere, og for at få tid til det, skærer du ned på din nattesøvn. Efter flere måneder med hård træning og afsavn, gør du status. Resultatet er nedslående og meget lidt motiverende.

Der er en videnskabelig forklaring, som kan hjælpe dig til at forstå baggrunden for de manglende resultater af dit slid. Løsningen på problemet er så enkel, at du bogstaveligt talt kan gøre det i søvne.

Videnskaben siger: "Det skal soves væk!"

Når du træner i fitness centret - eller andre steder - nedbryder du dine muskler. Det er først når de bliver genopbygget, at de bliver større og stærkere. Genopbygningen sker når du sover.

Når du sover producerer kroppen nemlig hormonet testosteron. Testosteron i denne form er altså naturligt forekommende i kroppen. Det spiller en vigtig og helt afgørende rolle i genopbygningen af dine muskler.

Anabole steroider er faktisk en syntetisk efterligning af testosteron. Dette er ikke en opfordring til at benytte hverken kunstigt testosteron eller steroider. Tag aldrig hormoner uden at konsultere en læge. Du dyrker vel sport for at være sund - steroider er alt andet en sunde!

Effekten af den testosteron, du får under din søvn skal ikke underkendes. Vidste du f.eks.. at hvis du sover for lidt, vil 80% af et evt. vægttab komme fra tabt muskelmasse? En større muskelmasse forbrænder mere fedt - også, når du er i hvile. En reduktion af muskelmassen er det sidste du ønsker, hvis du ønsker et sundt vægttab.

Hvis du derimod har sovet nok, vil 85% af et vægttab skyldes mindre fedt. I sidste ende, er det nok denne slags vægttab, de fleste ønsker. Grunden til, at det forholder sig sådan, skal findes rigtig mange år tilbage i tiden.

recovery_m8
Reklame

Evolutionens rolle

I dagens Danmark bliver man, på hvert gadehjørne, mødt af alskens tilbud på mere eller mindre sunde madvarer. Sådan har det dog kun været de seneste 30 - 40 år af menneskets historie. Resten af menneskehedens udvikling har været præget af perioder med hungersnød.

Mekanismerne, der kræver søvn for at udvikle muskler og forbrænde fedt, har holdt os i live i millioner af år. I al den tid, har vores overlevelse været afhængig af, at kroppen har været god til at tilpasse sig forholdene.

I krisetider, hvor føde er en knap resource, er det en fordel for overlevelsen, at kroppen holder på fedtet. Det kræver meget mad at vedligeholde en stor muskelmasse. Fedt derimod, hjælper kroppen med at holde varmen, og der er lagret mere energi i fedt end i muskler. Man kan med andre ord overleve længere tid på fedt, i der perioder, hvor der er knaphed på føde.

Hvis du sover for lidt, opfatter kroppen det som et tegn på at være i krisetid. Derfor vil kroppen først og fremmest skille sig af med muskelmassen, når du ikke får tilstrækkelig søvn. Når der er fødevareknaphed, bliver fordelen ved at have stærke muskler udlignet af den energi, de forbruger.

Hvis du derimod får sovet nok, så vil din krop i løbet af natten frigive en gratis, sund og naturlig omgang doping. Det sker særligt i form af testosteron, men der er andre hormoner i spil også.

I perioder med masser af mad, er det evolutionært en fordel for kroppen, at have stærke muskler og knogler. Man er bedre rustet til at klare dagens udfordringer, hvis man er stærk, hurtig og har kraftige knogler. Man skal ikke bruge nær så lang tid på at jage, og har derfor mere tid til hvil.

recovr
Reklame

Mind over matter

Søvnen er groft sagt indrettet således, at de første 5 - 6 timer går med at sikre, at hjernen er i topform til næste dag. Klik her, for at læse mere om dette. Først når den del er på plads, bliver der sat fokus på resten af kroppen. Det er derfor, at du skal sove mindst 7 timer og gerne mere, for at få fuldt udbytte af din træning.

Jo længere tid du sover, jo mere testosteron bliver der frigivet, og jo større bliver dine muskler (groft sagt). Man kan simpelthen måle, at kroppens testosteronniveau er højest sidst på natten.

Sportsfolkene kender allerede hemmeligheden

Forestil dig, at man tog 2 personer og lod dem træne lige meget. Den ene fik kun lov at sove 6 timer per nat. Den anden fik lov at sove 8-9 timer eller mere. Den sidste ville udvikle en markant større og mere markeret muskelmasse. Den sidste ville også have langt lettere ved at skille sig af med uønsket fedt på bl.a. mave og hofter.

How To Sleep Better
Reklame

Dette er bevist i adskillige videnskabelige forsøg, med mange forskellige sportsgrene. Alle forsøgene når til stort set samme resultat.

Atleterne i forsøgene opnår markante forbedringer på kort tid. Forbedringer, som man ellers kun ville kunne opnå ved brug af doping.

Et enkelt eksempel fra USA. Her testede man søvnens indvirkning på nogle basketballspillere. De var allerede på universitetsholdsniveau - og altså rigtig gode, og i god form. De skulle så forsøge at sove 10 timer i døgnet over en 5 - 7 ugers periode.

Resultatet var, at de i snit forbedrede sig med:

  • 1 sekund hurtigere på en 100 meter sprint
  • 9% større træfsikkerhed i deres skud.

Målt i hele træskolængder, forbedrede de deres præstation med omkring 10% (på kun 1 - 2 måneder). Træningsmængden m.m. var den samme før og under forsøget. Det eneste, der blev ændret, var hvor mange timer per døgn de sov.

recovery_m8
Reklame
recovr
Reklame

Det er reglen snarere end undtagelsen, at deltagerne i sådanne søvnforsøg alle får en kæmpe aha-oplevelse. De begynder alle at prioritere søvnen langt højere.

Til slut skal kort nævnes at elitesportsudøvere som Roger Federer, Usain Bolt og LeBron James m.fl. forlængst er begyndt at prioritere søvn som en ekstremt vigtig del af deres træning. De mener at søvn spiller en afgørende vigtig rolle i deres succes. Federer sover f.eks. gerne 12 timer i døgnet.

May the sleep be with you.

Kilder og referencer:

Udover de nævnte forsøg, kan interesserede prøve at slå f.eks. Cheri Mah op. Hun har lavet utallige forsøg med netop søvnens betydning for sportsresultater.


Andre artikler, der kunne være af interesse:

Up