Dette er historien om, hvordan det jeg slap af med mine myoser i nakke og skuldre, en næsten daglig spnændingshovedpine og begyndte at sove bedre om natten. Altsammen efter jeg egentlig havde accepteret, at jeg bare var dårlig til at sove. Jeg ville aldrig have gættet på at løsningen skulle findes i min mund - i form af en snorkeskinne.
Har du myoser i nakke- eller skulderregionen? Spænder du i nakken, når du sover? Skærer du tænder (også kaldet bruxisme) eller snorker du? Så vil en bideskinne eller en snorkeskinne givetvis kunne hjælpe dig. Selv om de ligner hinanden, er der stor forskel på dem.
Disse modvirker den negative effekt af bruxisme, altså af at man ubevidst skærer tænder. En bideskinne er et godt valg til dig, der skærer tænder om natten, men som ikke snorker.
En bideskinne virker ved, at man får en slags tandbeskytter på tænderne i overmunden. Når man så skærer tænder om natten, så er det den bløde bideskinne, man slider på - i stedet for tænderne.
Min første bideskinne blev lavet på Tandlægehøjskolen i Århus. Den og senere efterfølgere hjalp mig til en forbedret søvn og en færre nakkespændinger. De har uden tvivl også sparet mig for en del tandproblemer.
Da jeg første gang blev gjort opmærksom på, at jeg skar tænder, havde jeg allerede slidt emaljen temmeligt tynd flere steder. Jeg havde desværre ikke været regelmæssigt ved tandlæge, da jeg flyttede en del i lige netop den periode.
Jeg kunne vågne op og være helt forkrampet i nakke, skuldre og øm i kæberne. Hele området fra kæbe, hals og skuldre var en stor muskelinfiltration. En af massørerne på mit daværende arbejde, måtte ofte bruge sine albuer, til at løsne mine skuldermuskler op. Det var så slemt, at da jeg engang vågnede op efter en operation i fuld narkose, var det første jeg lagde mærke til, at mine nakkemuskler var helt afslappede.
Jeg kan se i min hovedpinedagbog for perioden før jeg opdagede bide-/snorkeskinner, at 'sidegevinsten' fra den dårlige søvn, myoser og muskelinfiltrationer i nakke og skuldre, var bl.a. en næsten daglig spændingshovedpine, nakkesmerter, skuldersmerter og ikke sjældent hold i nakken.
Før jeg begyndte at bruge bide- og senere snorkeskinner, kunne også ofte føle mig utroligt træt i løbet af dagen. Det var på grund af den stærkt forringede søvnkvalitet og i det hele taget for lidt kvalitetssøvn.
Jeg vågnede ofte tidligt om morgenen, og kunne så ikke falde i søvn igen. Jeg kunne således tilbringe det meste af dagen i en tilstand, der mest af alt mindede om tømmermænd eller jetlag - og det var den normale situation fra jeg var ca. 25/30 til ca. 50 år!
20 - 25 år, hvor hver dag føles som 1. januar!
Denne træthed gjorde det bl.a. ind i mellem svært at holde mig vågen ved møder, når jeg kørte bil eller andre situationer, hvor man skal sidde stille i længere tid. Jeg har flere gange været nødt til at køre ind på en rasteplads, for at få en powernap, inden f.eks. et kundemøde.
Når arbejdsdagen var slut, var det reglen snarere end undtagelsen, at jeg helst skulle have en kort lur, når jeg kom hjem. Det var den eneste måde, jeg overhovedet kunne få lidt ud af aftenen på.
Min toppræstation var at falde i søvn midt i en børnefødselsdag. Midt i et infernalsk kaos af råbende og skrigende børn, der løb rundt og hældte saftevand på alt og i øvrigt brugte min mave som trampolin, lå jeg og sov som en sten. Det eneste sted jeg ikke kunne falde i søvn dengang, var i min seng, når jeg vågnede tidligt om morgenen.
På et tidspunkt stødte jeg på begrebet søvn apnø, og jeg begyndte at undersøge dette nærmere. Jeg fandt ud af, at en medvirkende årsag til at jeg skar tænder og led af nakkespændinger, var netop søvn apnø. Bideskinnerne var et klart fremskridt, men det skulle blive endnu bedre.
Hvis du snorker, er en snorkeskinne den oplagte løsning. Det gælder uanset om du også skærer tænder eller om du 'kun' snorker . En snorkeskinne beskytter dine tænder på samme måde som en bideskinne. Derudover trækker den din underkæbe lidt frem. Dette afhjælper eller mindsker din snorken betragteligt, og kan ofte også forbedre din søvnkvalitet markant. Da snorkeskinnen fylder dobbelt så meget i munden som en bideskinne, kan den dog kræve lidt længere tilvænningstid.
Som navnet lader antyde, afhjælper snorkeskinner - i visse tilfælde - snorken og giver dermed stærkt forøget livskvalitet og velvære. Både for snorkeren og en evt. partner, der også har fået sin søvn ødelagt indtil nu.
Snorkeskinner sidder modsat bideskinner på både over- og undermund. Som nævnt virker de ved, at trække din underkæbe lidt frem. Det sker for at undgå, at luftvejene bagest i munden bliver indsnævrede, eller helt blokerede (ved såkaldte søvn apnøer).
Snorken opstår nemlig, når det bløde væv bagest i ganen bliver sat i svingninger. Disse svingninger opstår på grund af turbulens. Turbulensen opstår, fordi den samme mængde luft skal passere gennem en indsnævret passage. Passagen kan bl.a. blive indsnævret når underkæben falder tilbage i munden, når man begynder at slappe af og falde i søvn.
NB! Hvis du snorker, kan du gøre dig selv en kæmpe tjeneste. Hermed en klar opfordring. Bliv undersøgt for, om du 'kun' snorker, eller om du lider af søvn apnø. Følgevirkningerne af en ubehandlet søvn apnø, både på kort og lang sigt, er både skræmmende og forfærdelige. Der findes behandlinger (også uden operation), der helt eller delvist kan fjerne problemet.
Hvis du kender en, der snorker, så insister på, at vedkommende læser disse artikler (del gerne). Det kan forlænge deres live med flere år og spare dem for at blive ramt af demens, alzheimers og sukkersyge (blot for at nævne et par stykker). Hvis de mangler yderligere inspiration, så informer dem om, at sukkersyge kan medføre, at man bliver nødt til at amputere hele eller halve ben.
Der findes flere udgaver og dermed også prislejer for både bide- og snorkeskinner. Priserne for acceptable versioner af skinner starter omkring 125 - 250 per styk, lidt afhængigt af f.eks. mængderabat. Her taler vi om produkter som de danskproducerede Znore snorkeskinner og Antibite bideskinner.
Snorkeskinne fra Znore
Dette er de billigste, acceptable snorkeskinner, jeg har kunnet opdrive. Undgå kemikalier i munden. Du skal have skinnen i munden omkring 6 - 8 timer hver nat, så det er afgørende vigtigt, at skinnerne fra Znore er fri for BPA og silikone, og er både CE- og FDA godkendte.
Brug rabatkoden: "PA10" - og få 10% rabat! og gratis fragt.
De billigste versioner af både snorke- og bideskinner er udformet i plast. Man tilpasser dem ved at putte dem ganske kort tid i kogende vand og derefter formes de efter din mund og dit bid.
Disse modeller er en relativt nem og prisbillig måde at finde ud af, om skinnerne løser lige netop dit problem. Nok er vi født lige, men vi er absolut ikke født ens. Vi er alle forskellige, og der findes ikke en universel løsning på f.eks. alle menneskers snorkeproblemer. Hvis der var, ville opfinderen være rigere end Jeff Bezos.
Dette er (en af) grunden(e) til, at du nogen gange finder store forskelle i anmeldelser af samme produkt. Det er kun dig, der kan afgøre om f.eks. en snorkeskinne løser lige netop dit snorkeproblem. Du kan sammenligne det med optikerfaget. Forestil dig f.eks. et imaginært univers, hvor man ikke er klar over at der er forskel på langsynede og kortsynede. Man ved kun, at en del af befolkningen har synsproblemer.
I dette univers har man (endnu) kun opfundet briller der afhjælper f.eks. langsynethed. Alle de kortsynede vil så skrive (mere eller mindre høflige) anmeldelser, om at briller overhovedet ikke virker. Alle de langsynede brugere, vil til gengæld skrive lovprisende anmeldelser om, hvor godt brillerne har hjulpet dem.
Der er ingen garanti for, at en dyrere løsning, er bedre egnet til lige netop din mund og din hals. Start derfor ud med en af de billige snorkeskinner. Løser den problemet er alt godt. Hvis ikke, har du ikke spildt hverken tid eller synderligt mange penge. Desuden har du har fået en god fornemmelse for, om skinnerne er den rette vej til at løse dit søvnproblem, eller om du helt skal skifte spor.
Du vil sandsynligvis få glæde af en snorkeskinne, hvis du kan sige ja til disse punkter:
NB! Hvis du snorker og er tør i munden om morgenen, så prøv at tape din mund til. Det er overraskende effektivt i kombination med snorkeskinner.
Du skal have skinnen i munden 7-9 timer hver nat. For din egen skyld bør du sikre dig, at du ikke køber et billigt kopiprodukt, der er fyldt med kemikalier.
De produkter, der får lov at reklamere her på siden, er alle udført i medicinsk godkendt EVA-Plast. De er både CE og FDA godkendte.
Det er også vigtigt at skinnen dækker hele tandfladen - især de bageste kindtænder. Hvis skinnerne ikke går ind over alle tænder, risikerer man at udvikle et såkaldt åbent bid. Det kan være ekstremt kostbart og tidskrævende at reparere.
De lidt dyrere modeller i den billigere ende af snorkeskinner er f.eks. Snoreeze og Snorban. Her ligger priserne omkring 380 per styk - igen med forbehold for diverse rabatter.
Her får du en speciallavet skinne hos din egen tandlæge. Det giver tryghed for, at det er en fagmand (m/k), der har lavet udstyret. Pris og model svinger fra tandlæge til tandlæge, men vi ligger i prislejet fra 2.500 - 5.000 kr. Der kan bl.a. være prisudsving på grund af f.eks. antallet af tilpasninger.
På soevnlab.dk kan du finde en række specialuddannede tandlæger, der alle er medlemmer af European Academy of Dental Sleep Medicine
Hos disse tandlæger får du en skinne, der er 3D printet præcis til dig. Du får lavet et røntgen billede, som din normale tandlæge vil tabe næse og mund over. Desuden får du testet hvor din underkæbe skal stå for at opnå den bedste luftpassage.
Det er dyrt - men hvis du er stærkt plaget af dagstræthed på grund af snorken, vil du ikke fortryde det et sekund.