hvorfor snorker man

Hvorfor snorker man

Shop Dyner
Reklame

Snorken eller snorkelydene opstår, når luftvejen gennem mund, næse eller svælg bliver helt eller delvist blokeret. Det sker fordi musklerne i mund og svælg, afslappes når man falder i søvn. Lyden kommer fra vibrationer i den bløde gane og andet væv i den øvre luftvej.

Snorken kan komme fra enten:

  • næsen eller,
  • halsen

Hvis man snorker, kan det være et tegn på søvnapnø, og så gør man klogt i at blive undersøgt. Selvom søvnapnø ofte diagnosticeres ved høj snorken, er det ikke alle snorkere, der har søvnapnø. Følgevirkningerne af en eventuel søvnapnø er dog så alvorlige, at det kraftigt anbefales alle, der snorker, at blive testet for søvnapnø.

Du kan evt. læse mere om, hvad søvnapnø er, og hvor farlig en ubehandlet søvnapnø kan være på denne side: Hvad er søvn apnø

Da snorken opstår på grund af en hel eller delvis indsnævring af luftvejene, så er de løsninger, man arbejder med, rettet mod at skabe højere luftgennemstrømning, også når personen sover, og således slapper af i mund og svælg.

Der er aktuelt 3 behandlingstyper:

  1. vægttab (kan sjældent stå alene),
  2. kirurgisk indgreb (kan ikke laves om eller fortrydes)
  3. hjælpemidler (hvoraf nogle et vist ry for at være 'snake-oil').

Jeg håber, at efterhånden som jeg får tilbagemeldinger her på sitet, at jeg kan få udraderet de ting, der ikke holder hvad de lover, så alt her på siden er troværdige og funtionelle produkter.

Vægttab:

Hvis patienten taber i vægt, vil fedtdepoterne omkring halsåbningen blive mindre, og derved give mere plads til luftgennemstrømningen. Dette kan mindske problemerne, men er sjældent nok til helt at fjerne dem.

Kirurgisk indgreb:

Man bortopererer store dele af den bløde gane og drøblen, for at øge muligheden for luftgennemstrømningen. Dette kan give patienten problemer med at spise og synke, hvis der bliver fjernet for meget væv. Desuden kan det være svært at komme igennem med CPAP-behandling senere.

Sleep Better
Reklame

De fleste danskere - inklusive skribenten - ville ikke tage skade af at smide et par kilo, men da et vægttab sjældent er fyldestgørende, og da man i mine øjne skal være desperat, for at vælge den kirurgiske løsning på dette problem, er den uden undtagelse mest tillokkende mulighed at ty til at afprøve de eksisterende hjælpemidler.

Nedenstående er en liste over nogle af de løsninger, jeg selv har kunne nå at afprøve, løsninger, jeg har hørt andre omtale (skrift eller tale) i positive vendinger, eller løsninger, jeg synes lyder som plausible.

Jeg har kun een krop, og kan umuligt afprøve alle de løsninger, der lover at løse søvnproblemer, så jeg hører rigtig gerne fra dig, hvis du enten kender til produkter, jeg ikke har nævnt, eller har oplevelser/erfaringer (positive eller negative) med et eller flere af de produkter jeg nævner her på siden. Målet er, at med tiden bliver de produkter, der er nævnt her på siden, er produkter som mange mennesker uafhængigt af hinanden, har oplevet som hjælp mod problemet.

Sov Bedre
Reklame
Hjælpemidler:
  • CPAP
  • Snorke skinner
  • Næse skinner
  • Sprays og olier
  • En 'tenninsbold' på ryggen
  • Sangtræning
CPAP:

hvis man får konstateret søvnapnø, kan man gratis blive tildelt en CPAP maskine. Dette er (i modsætning til f.eks. Sverige), det eneste officielle tilbud i det danske sundhedsvæsen. En CPAP er en slags respirator, der sørger for at holde et lille overtryk i din mund hele natten. Omkring 80% af brugerne fravælger den efter noget tid, da ulemperne ikke står mål med resultaterne. De resterende 20%, der har fået forbedret deres livskvalitet markant, vil ikke undvære deres CPAP.

Sleep Better
Reklame
Snorkeskinner:

Hvis man (som jeg, der opgav CPAP efter omtrent et års kamp), hører til de 80%, der ikke kunne vænne sig til CPAP, så er tilbuddene fra de offentlige hermed udtømt. Dette til trods for, at der f.eks. på Odense Universitetshospital er udført et stort forskningsprojekt, der dokumenterede snorkeskinnens positive effekt på søvn apnø, blodsukkerniveau og blodtryk. Udover selve snorkeren, vil en velfungerende og effektiv snorkeskinne vil uden tvivl også også forbedre partnerens søvnkvalitet ganske betragteligt.

Næsebors udvidere:

Der findes diverse sprays og næseborsudvidere på markedet, som hævder, at kunne afhjælpe problemet. Jeg har ikke personligt erfaring med disse, men hører meget gerne fra personer, der har erfaring (god eller dårlig) med effekten af disse produkter. De er under alle omstændigheder væsentligt billigere, mindre permanent og hurtigere at få afprøvet, end f.eks. at få udført et permanent, kirurgisk indgreb.

Jeg tror på, at hvis man snorker gennem næsen, så vil en næseborsudvider kunne lindre, eller endog helt afhjælpe problemet.

Jeg har til gengæld selv haft delvist succes med bideskinne eller snorkeskinne. Den første bideskinne, jeg fik lavet, kostede mig næsten 3 måneders SU. Det gjorde ondt i privatøkonomien, men det gjorde godt for næsten alt andet. Sidenhen har adskillige firmaer fundet på en måde, hvor man kan tilpasse en grundform til sit eget tandsæt - lidt ligesom i kampsport eller rugby.

stress
Reklame
Naturesfinest
Reklame

Da min første tandlægeproducerede bideskinne måtte opgive kampen, efter næsten 20 års tro tjeneste, afprøvede jeg diverse alternativer - og har man et stramt budget, er low-budget versionen fra f.eks. znore så absolut værd at forsøge sig med.

Skinnen fra znore er testet og verificeret, at have en positiv effekt, i samarbejde med Odense Universitetshospital.

Ideen er, at man kommer skinnen i kogende vand, tager den i munden, når den er blevet blødgjort, skyder underkæben frem og bider til, mens man suger ind, så man får en skinne, der passer perfekt til ens egen mund - med underbid, så den natlige luftgennemstrømning, og dermed søvnen er sikret.


Andre artikler, der kunne være af interesse:

Up